S.S.S.

Sıkça Sorulan Sorular

Daha önce hiç vize almamış biri 3 aylık Schengen vize alabilir mi?

Kişinin durumuna göre değişir. Eğer ülkesinde güçlü bağları varsa verilebilir. Ama ilk Schengen vizesi alımı için bu nadir bir durumdur.

Birçok kez vize talebi reddedilmiş biri vize alabilir mi?

Gerekçeleri iyi hazırlanmış bir vize başvurusuyla birçok kez red almış birine vize çıkabilir.

Vizelerin geçerlilik süreleri ne kadardır?

Vizelerin geçerlilik süreleri tamamen başvurulan ülkenin inisiyatifindedir. Ancak Amerika gibi bazı ülkeler vize alımında standart bir süre verebilir.

Öğrenci vizesinde hangi evraklara ihtiyacım var?

Karşı okuldan alınacak davetiye-kabul belgesine ve (duruma göre transkript), seyahatinizi kim finanse ediyorsa ondan alınacak sponsorluk mektubuna ve sponsorunuzun finansal durumunu gösteren belgelere ihtiyacınız olacaktır.

Dijital göçebe vizesini istediğim ülkeden alabilir miyim?

Hayır, her ülke bu vizeyi vermiyor. Bazı ülkeler (Portekiz, Hırvatistan, İspanya vb.) kendi belirledikleri şartlara uygun kişilere göçebe vizesi verebilir.

Vize başvurum reddedilirse, tekrar başvurabilir miyim?

Genelde ilgili ülkeler başvuru sayısına sınırlama koymamaktadırlar. Ancak, ilk başvuru koşullarınızda (ekonomik durumunuzun iyileşmesi, seyahat nedeninizin farklı olması gibi) bir değişiklik yok ise, ikinci başvuru para ve zaman kaybına yol açabilecektir. Zira Batılı ülkeler başta olmak üzere, bazı ülkeler vize harcı ve vize işlem harcı adı altında tahsil ettikleri meblağları vize talebi reddedilse dahi iade etmemektedirler.

Vize alırken, hangi belgeler istenir?

Vize başvurusunda istenilen belgeler ülkeden ülkeye, seyahat amacına veya başvuranın pasaportunun türüne (diplomatik, hizmet, hususi, umuma mahsus pasaport veya seyahat belgesi)  ve hatta zamandan zamana büyük değişiklikler gösterebilmektedir..

Kimlere Vize verilmez?

Bir ülkeye hangi yabancının girebileceğine karar vermek, uluslararası hukuka göre, o devletin egemenlik yetkilerindendir. Her devletin ülkesine girmeleri yasaklı/sakıncalı yabancılar listesi vardır. Ayrıca, yasaklılar listesinde bulunmayan bir yabancıya, ekonomik olarak yük olabileceği, kamu düzenini bozabileceği ve kamu sağlığına risk oluşturabileceği gerekçeleriyle vize verilmemesi mümkündür.

Başvurum reddedilirse, nasıl itiraz edebilirim?

Vize Başvurusunun reddine itiraz öncelikle vizeyi reddeden temsilciliğe yazılı olarak müracaatla yapılmaktadır. Herhangi olumlu bir yanıt alınamaması halinde, itiraz için yargı yoluna başvurmak mümkündür. Ancak vize reddinde yargı yolunun açık olduğu ülkeler sayıca fazla değildir. Ayrıca, genelde uzun zaman alan mahkeme süreci sonunda mahkemenin devlet aleyhine sonuçlanma olasılığı zayıftır. Diğer önemli bir husus, bir devletin yasaları yargı yolunu vize müracaatçısının itirazı için açık tutuyorsa, bu davaya o devletin mahkemeleri bakacaktır. Dolayısıyla, o ülkenin bir avukatını tutmanız gerekmektedir.

Almanya vize talebimi reddetti. Sebebi, geri dönmeme ihtimalimmiş. Tekrar vize başvurusunda bulunma halinde, bu durum çözüme kavuşur mu?

Geri dönmenizi garanti edecek sebeplerin üzeri vurgulanabilirse ve belgelerinizle desteklenebilirse durumunuz tekrar değerlendirilebilir.

Niyet mektubu nedir? Neden önemlidir?

Niyet mektubu; seyahat planımızı, gidiş amacımızı açıklamamıza yardımcı olan, sunduğumuz evraklarımızın kendi dilimizle bir özeti mahiyetini taşıyan ve konsolosluk görevlilerine kendimizi anlatmamızı sağlayan dilekçe görevi gören, önemli sayılabilecek bir mektuptur. Vize başvuru sürecinde, özellikle de daha önce red cevabı aldıysanız, durumunuzu ilgili Büyükelçilik/Konsolosluk yetkilisine bu mektup ile kısaca ve daha net açıklayabilirsiniz. Niyet mektubu ile daha sorumluluk sahibi görüneceğiniz gibi başvurunuz da daha ciddiyet kazanacaktır.

Pasaportumuzun süresi bitti. Pasaportumuzda bulunan vizelerimiz geçerliğini yitirir mi?

Pasaportunuzun süresi bitmiş ancak içerisinde bulunan vizelerinize iptal damgası vs. basılmamışsa vizeleriniz geçerliliğini korur ve yeni pasaportunuzla birlikte bu vizelerinizin bulunduğu pasaportu da ilgili ülkenin makamlarına sunabilirsiniz. Ancak unutmamakta fayda var; bu duruma ilişkin kurallar ülkeden ülkeye değişebilmektedir.

Schengen vizemle Bulgaristan’a ya da Romanya’ya nasıl girerim?

Eğer geçerli bir çok girişli Schengen vizeniz varsa, Bulgaristan veya Romanya’ya sorunsuzca giriş yapabilirsiniz.

Adres

İSTANBUL

Telefon

05077670146